ИК „ЗЕЛЕНИТЕ АЛТЕРНАТИВИ ПРОТИВ АЕЦ“ ИЗГОРИ ПОДПИСИТЕ ПРЕД ЦИК (снимки)

2

17/12/2012 от stopatom

17.12.2012 г. – „Зелените алтернативи против АЕЦ“ протестираха пред ЦИК заради заличаването на регистрацията на Комитета, като изгориха събраните допълнително 1 500 подписа. Борислав Сандов коментира случилото се така: „Изгорихме подписите, както ЦИК изгори възможността на гражданите да участват в един реален дебат за бъдещето на енергетиката в България. Лишени сме от правото да говорим публично, заради решения, които не са базирани на закона. И още: „Ние нямаме право да пазим личните данни на гражданите.”

Въпреки, че бяха внесени 7 300 подписа, 1 090 от тях бяха върнати от ГРАО по неясни причини. ЦИК не позволи довнасянето на подписи. С това си решение Избирателната комисия наруши избирателния кодекс и практиката, която е установена през последните години преди избори! Съдът потвърди решението на ЦИК, с което легитимира ограничаването на свободата на словото в страната ни! Самото изискване за събиране на 7 000 подписа не е част от нито един български закон, а е приумица на ЦИК, която удобно интерпретира няколко закона. Събирането на лични данни в такава подписка също по своята същност е незаконно!

„Докато правилата на играта се измислят в движение и се променят по прищявка на властимащите – не можем да говорим за демократични решения в страната ни. Пряката демокрация скоро няма шанс да се случи”!

Времето за истински дебат по темата ядрена енергетика е крайно недостатъчно – няма да има дори месец за кампания заради предстоящите празници.

2 коментара за “ИК „ЗЕЛЕНИТЕ АЛТЕРНАТИВИ ПРОТИВ АЕЦ“ ИЗГОРИ ПОДПИСИТЕ ПРЕД ЦИК (снимки)

  1. stopatom каза:

    Няма да се откажем! Започваме кампанията за референдума и ще сме благодарни за подкрепа и разпространение на инфармацията, защото ни затвориха вратите за медиите! Всъщност това беше целта им – да ни запушат устите, за да не стигнат аргументите ни до хората.

  2. Лила Кара каза:

    ТРЯБВАШЕ ДА ИЗГОРИТЕ ЦИК, НЕ ПОДПИСИТЕ. И ДА ИСКАТЕ СПЕШНО ПОМОЩ ОТ БОРИСОВ И ЕВРОПА. Иначе е точно така. ЦИК няма права да преправя закони, да изисква подписи и всичко, което направи! НО С ОТКАЗВАНЕ НЕ СТАВА. САМО НАСТОЙЧИВОСТ И НАХАЛСТВО КАТО ТЯХНОТО ЩЕ ПОМОГНЕ!

кажи НЕ!