СВЕТЪТ ИМА НУЖДА ОТ РАЗЛИЧНА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА – НА ГЛОБАЛНО НИВО И СЕГА!

Вашият коментар

18/02/2013 от stopatom

zx500_2000425

 

Гюнтер Йотингер, европейски комисар за енергетиката: До края на 2013 г. ще предложим нови цели в енергетиката за 2030 г.

Основните енергийни цели в Европа – за възобновяема енергия, енергийна ефективност и емисии на парникови газове, са част от нашата икономическа политика. Няма устойчив икономически растеж без устойчива енергия.

Европа не е светът, но начинът, по който се развиваме, е забележително по-добър от други части на света. В Китай днес много хора не могат да излязат от домовете си поради замърсяване. В Нигерия хората се страхуват водата им да не е заразена от петролните сондажи. В Африка нефтът и газът създават политическа нестабилност. Емисиите на въглероден двуокис достигат опасни нива. Така ли трябва да вървят нещата?

Европейският съюз предлага алтернативна визия. Почти сме удвоили използването на възобновяема енергия за 10 години. Съкратихме използването на нефт и въглища. До края на 2013 г. ще предложим нови цели за 2030 г.

При енергийната стратегия на Европейския съюз е под въпрос международната конкурентоспособност на компаниите в сравнение с държави, които субсидират въглеродното гориво и имат по-ниски стандарти за околна среда. Трябва да работим още, за да убедим нашите граждани – енергийните спестявания все още не са достатъчно популярни. Често поставяме и каруцата пред коня като строим възобновяеми мощности, преди да имаме необходимата инфраструктура, поддръжка и съоръжения за съхранение.
Нашата уязвимост са цените на енергията. Нашите цени са по-високи от всякъде другаде, освен Япония. Трябва да намерим други начини да намалим сметките – повече енергийна ефективност, повече местни източници, по-интелигентни мрежи, по-голяма култура на потреблението.

Какво ще направи Европа?
През 2011 г. за първи европейските инвестиции в добив на енергия от възобновяеми източници бяха по-високи от конвенционалните. Европа вече произвежда 3.8 GW само от вятърни паркове! За сравнение – в останалата част на света базираната на въглища енергетика се развива три пъти по-бързо дори в сравнение с енергията на база природен газ.
За сравнение – половин трилион долара е била субсидията за енергетика на база въглеродни горива в света за 2011 г.
Нашият икономически растеж ще почива на чиста, сигурна и устойчива енергия, с ниски въглеродни емисии, повече местни източници, по-добра свързаност и интелигентни мрежи, повече инвестиции в енергийни изследвания и инфраструктура.

stroitelstvo.info

кажи НЕ!