РАЗПОРЕДБИТЕ ЗА ВЕИ – ОТНОВО В ПОЛЗА НА ЕРП, А НЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

Вашият коментар

10/02/2013 от stopatom

100712052340bpva_lg_1Вместо с бизнеса и гражданското общество, държавата изготвя промени в режима за изграждане на малки ВЕИ централи с електроразпределителните предприятия (ЕРП).

Напомняме, че на заседанието на Министерски съвет (МС) на 16.01.2013г., премиерът Борисов възложи на министрите Делян Добрев (МИЕТ) и Лиляна Павлова (МРРБ) да приемат облекчен режим за изграждане и присъединяване към енергийната мрежа на малки ВЕИ обекти. За да се разпишат нужните подзаконови нормативни актове, Борисов изиска сформирането на междуведомствена работна група, в която да участват експерти от държавните институции и сдруженията от неправителствения сектор. Премиерът и министър Добрев определиха краен срок до 15 февруари 2013 г. за приемане на новия облекчен режим.

От 16.01.2013г. до днес бяха проведени три работни срещи между представители на ВЕИ сектора и експерти от МИЕТ, МРРБ, ДКЕВР и ДНСК. В рамките на тези срещи бяха дефинирани основните административни пречки пред изграждане на малки ВЕИ системи. Бяха направени и предложения за промени в нормативните документи, които следва да бъдат актуализирани.

Изненадващо, на 30.01.2013 г. ВЕИ сдруженията бяха информирани от експерти на МИЕТ, че срещите след 16.01.2013 г. били просто „официални“. Паралелно се провеждала същинската „работна група“ за промяна на т.нар. Наредба №6 (от 2004г. за присъединяване на потребители и производители на електричество към мрежата). В тази работна група за участие са поканени единствено трите чуждестранни ЕРП – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про. На 31.01.2013г. е проведена среща на тази „работна група“. Обсъдени са били единствено предложенията на ЕРП, НЕК и ЕСО, а предложенията на ВЕИ сдруженията изобщо не са били разгледани. Представителите на българския бизнес получиха изготвения от ЕРП и държавните експерти проект на Наредба №6, без право на мнение.

Любопитното е, че според министър Добрев (МИЕТ) и заместник-министър Евгения Харитонова, ВЕИ сдруженията участват в „работна група“, а не в „официални“ разговори. Представителите на ВЕИ сектора не желаят да бъдат използвани като параван за прокарване интересите на ЕРП и настояват да бъдат включени в реалното изготвяне на нормативните документи. Така ще бъдат защитени и интересите на българските домакинства, както и на малките и средни предприятия, които искат да изградят малки ВЕИ системи. Интересите на ЕРП очевидно и в момента са добре застъпени при взаиоотношенията им с държавните институции.

БФА напомня, че по подобен начин на 13.09.2012г. трите ЕРП, електроенергийният системен оператор (ЕСО) и ДКЕВР подготвиха въвеждането на „цена за достъп” до мрежата, единствено за производители от ВЕИ. Тя бе формално определена на следващия ден с Решение Ц-33 на ДКЕВР, в пряко нарушение на европейското и българското законодателство. Европейската комисия води разследване по въпроса, от което се очаква да последват нови санкции за българската държава. Подобни парични санкции обаче не се плащат от мрежовите оператори, или от държавните експерти, а от българските граждани.

кажи НЕ!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: