НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ПОВИШЕНИЕТО НА ПЕЧАЛБАТА ПРИ ЕРП И КАК ТОВА КОРЕСПОНДИРА С ИСКАНИЯТА ЗА ПОВИШЕНИЕ В ЦЕНАТА НА ТОКА

Вашият коментар

10/02/2013 от stopatom

100712052340bpva_lg_1Позиция на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) във връзка с публикации в пресата относно увеличаването на цената на електроенергията и с публикуваните финансови отчети на ЧЕЗ Разпределение България АД и Енерго-Про Мрежи АД за последното тримесечие на 2012г.

Две от електроразпределителните предприятия (ЕРП), а имено ЧЕЗ и ЕВН, изразиха намеренията си да поискат повишаване на цената на електроенергията за следващия ценови период (01.07.2013-30.06.2014). БФА не разполага с техните мотиви и не може да вземе отношение относно исканията на база публикуваните в пресата съобщения. Напомняме, че за текущия ценови период цената на електроенергията за потребителите бе повишена с 13,6%, като за това повишение бяха обвинени производителите на екологична енергия.

От направените разчети, обаче е видно, че под 5% от повишението в цената на електроенергията се дължи на присъединените мощности ВЕИ. Останалите близо 9% включват компенсиране на разходи на обществения доставчик (НЕК ЕАД) за минал период, компонента „невъстановяеми разходи“, както и повишение в цените на услугите за достъп и пренос, които се заплащат на ЕРП.

От публикуваните отчети за 2012г на ЕРП става ясно, че те имат огромен ръст на показателите. При Енерго-Про Мрежи АД печалбата е с около 33% повече от предходната година, а при ЧЕЗ Разпределение България АД ръстът на печалбата е впечатляващ – 240%. Отчетът на ЕВН Електроразпределение АД не е публичен, но се предполага, че ръстът на финансовите показатели отново е трицифрен.

Логичният въпрос е – на какво се дължи огромното повишение в числата и как то кореспондира с исканията на ЕВН и ЧЕЗ за увеличение в цената на тока?

БФА припомня, че на 13.09.2012г ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про и държавното дружество ЕСО ЕАД изпратиха идентични писма до ДКЕВР, с които изискаха въвеждане на временна „цена за достъп до мрежата“ за производители от ВЕИ. Мотивът на мрежовите компании е идентичен – те посочват значителни разходи за управление на електроразпределителните и преносната мрежи, предизвикани от новите ВЕИ централи. Какви са тези разходи – ЕРП не посочват, поради липса на „цялата необходима информация”. В тази връзка, те молят ДКЕВР да определи точния размер на „цената за достъп“. Със свое Решение № Ц-33 от 14.09.2012г регулаторът определи ВЕИ централите да заплащат на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про и ЕСО между 10% и 39% от всички свои приходи под предлог, че така ще бъдат покрити допълнителните разходи по управление на мрежата.

Не е трудно да се досетим, че ръстът в показателите на ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН се дължи именно на допълнителните постъпления, получени от незаконната и дискриминационна „цена за достъп”. И докато над 1400 добросъвестни компании, производители на електроенергия от ВЕИ, са изправени пред фалит, трите естествени монопола в разпределението на електроенергия трупат печалби на чужд гръб. Благодарение на ДКЕВР и с подкрепата на правителството.

БФА се обръща към Министерския съвет и към министър-председателя на Република България с настояване да бъдат дадени ясни указания на ДКЕВР за отмяна на незаконното административно решение и за възстановяване на надвзетите суми на производителите от ВЕИ.

кажи НЕ!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: