Референдумът ще се проведе на 27 януари 2013 година

Вашият коментар

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата за произвеждане на първия национален референдум в демократичната история на страната, съобщи пресслужбата на държавния глава.

На основание чл. 98, т. 1 от Конституцията на Република България, Решение на ХLI Народно събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 24 октомври 2012 г. и обнародвано в ДВ, бр. 83 от 30 октомври 2012 г., и чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Преди седмица парламентът потвърди решението на правната комисия референдумът да бъде само по това да развива ли България ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, но без конкретния проект за строежа на АЕЦ „Белене“. В подкрепа на въпроса гласуваха 106 депутати – 98 от ГЕРБ и 8 независими, седмина бяха против, а БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Инициаторите з апровеждането на допитването, които събраха над 540 хил. редовни подписа за референдум по въпроса: „Да развива ли България ядрена енергетика чрез изграждане на нова атомна мощност на площадката в Белене?“, обаче възразиха на тази формулировка, която според тях заобикаля волята им.

ДНЕВНИК

кажи НЕ!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: