„ЗЕЛЕНИТЕ“: КАЖЕТЕ „НЕ“ НА АЕЦ

1

Нашият комитет се казва „Зелени алтернативи против АЕЦ“, защото сме единственият комитет, който държи да се отговори на АЕЦ „Белене“ с „не“.

Този първи референдум, посветен на АЕЦ „Белене“, в демократична България не стъпва на добри, на демократични основи. Законът за общественото допитване също не е ясен. Това заяви на пресконференция Борислав Сандов, съпредседател на „Зелените“ и представител на инициативния комитет „Зелени алтернативи против АЕЦ“.
Свидетели сме на това как чрез препращането към избирателния кодекс толкова чаканият първи опит за национално допитване до гражданите все повече се опорочава, каза Петко Ковачев. Нашият комитет ще продължи и след референдума да настоява за радикални промени в закона за прякото допитване на обществото. Поправки към сегашния биха били крайно неудачни кръпки. Този закон трябва да бъде пренаписан и да бъде изваден от връзката си с политиката. Той трябва да бъде политически неутрален и да може да работи почти автоматично, категоричен бе Ковачев. По думите му, енергетиката отдавна не е икономически проблем, а е политически. Сега въпросът трябва да се сблъска с и демокрацията, допълни той.
Нашият комитет се казва „Зелени алтернативи против АЕЦ“, защото сме единственият комитет, който държи да се отговори на АЕЦ „Белене“ с „не“. Ние смятаме, че българската ядрена енергетика трябва да получи най-накрая своя краен хоризонт. За нас въпросът не е „за“ или „против“ „Белене“, а е против ядрената енергетика като цяло. Според нас България не трябва да се отмята от глобалната политика за отказване от АЕЦ. Призоваваме хората да гласуват със своето „не“ на референдума, каза още Ковачев.
Ядрената енергетика сега и занапред ще бъде най-скъпата енергетика, каза заместник-председателят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков. По думите му, ако хората гласуват „за“ АЕЦ, съобразявайки се със сегашните цени на АЕЦ „Козлодуй“, ще бъдат много излъгани, тъй като цената на тази енергия за в бъдеще ще се увеличава. Тази теза подкрепи и Борислав Сандов, като каза, че ядрената е единствената енергия, която в развитието си става все по-скъпа.
Аличков обясни, че ефективността на АЕЦ намалява и затова държавите все повече й обръщат гръб. По думите му, правилната алтернатива е зелената енергия, която е чиста, която е на себестойност, много по-ниска на ядрената енергетика в бъдеще, която позволява спокойно, здравословно и просперитетно съществуване на държавите, заключи той.

Novini.bg

Един коментар за “„ЗЕЛЕНИТЕ“: КАЖЕТЕ „НЕ“ НА АЕЦ

  1. […] Аргументите на Зелените алтернативи са аналогични, но много по-остри и категорични: технологията е високо рискова, с нарастваща себестойност и все по-тесен хоризонт и перспективи за развитие в световен…. […]

кажи НЕ!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: