Зелените внесоха заявление за участие в референдума

Вашият коментар

Днес, 29.10.2012 г., политическа партия ‘Зелените’ внесе заявление в ЦИК за участие в референдума и застъпничество на тезата ‘Против’ в предстоящата информационна кампания и изборния ден.

‘Зелените’ имат категорична позиция ‘Против’ ядрената енергетика, която е предмет на предстоящия референдум. Tя присъства в програмните документи от самото създаване на партията през 2008 г. и се поддържа публично и до днес. Последно тя беше потвърдена от решение на Националния съвет на 21-ви октомври т. г. и беше оповестена на следващия ден по време на прес-конференция в БТА. В това отношение няма друга партия, която да е отличима с такава позиция и да разполага с капацитет за национална кампания.

‘Зелените’ направиха опит да въздействат за окончателния текст на въпроса за референдум, за да бъде той законосъобразен. Според експертите на партията нито внесения от Инициативния комитет, нито утвърдения от Народното събрание въпрос отговаря докрай на изискването на закона към настоящия момент.

В историята на референдумите по отношение на ядрената енергетика в Европа винаги най-активна страна по тезата за недопускане изграждането на нови ядрени мощности са били партиите от зеленото политическо семейство, тъй като това е основен принцип на техните програми. Политическа партия ‘Зелените’ не прави изключение в тази си политика и го е доказвала многократно на национално и регионално ниво. Доказателство за това са както множеството становища и акции, така и инициативата за създаване на Балканска анти-ядрена коалиция на 26-ти март 2011 г. и борбата срещу ядрени проекти в България и в съседни държави. Такава кампания „Зелените“ стартираха и срещу турския проект ‘АЕЦ Инеада’, който се планира да бъде изграден на крайбрежието на Черно море, в непосредствена близост до българската граница. Освен внесеното писмо в началото на тази година „Зелените“ ще участват и в планираното за 31-ви октомври обществено обсъждане в гр. Инеада.

www.zelenite.bg

кажи НЕ!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: