Готвят нови протести срещу строежа на АЕЦ в Турция (видео)

Вашият коментар

Турски депутати внесоха предложение за спиране на енергийните проекти край Инеада

Турски народни представители на опозиционната Републиканска народна партия от Одринска Тракия са внесли официално предложение за спирането на проектите за ТЕЦ и АЕЦ в Инеада. Това съобщи за ТV7 председателят на една от най-влиятелните еко организации в Турция – „Дайко“. Централите са на 12 км от българската граница и в края на седмицата турски и български еколози отново ще протестират от двете страни на река Резово, предаде кореспондентът на TV7 в Турция Нихал Йозерган.

Предложението на депутатите от Одринска Тракия  чака да бъде включено в дневния ред на турския парламент. А повод за внасянето му е и фактът, че турският енергиен министър Танер Йълдъз още не е направил официално изявление, в което да потвърди, че правителството се отказва да изгражда третата атомна централа на Черно море в района на Инеада. Подготовката за строежа на най-големия турски ТЕЦ  с мощности от 1600 мегавата продължава, а през пролетта предстои първа копка.

Ако не спрем тези централи, могат да обърнат изцяло екологичното равновесие в района и да съсипят природата, предупреди Нусрет Тюрккан от еко фондацията „Дайко“. Ето защо 250 хил. турски природозащитници ще се съберат този уикенд в град Беендик, в района на Инеада, в знак на протест срещу строежа на ТЕЦ и АЕЦ близо до турско-българската граница. Те ще се разположат на палатки цяла нощ край реката, ще запалят огньове и заедно с българските еко защитници от другата страна на границата ще осветят Резовска река с факелно шествие, за да изразят своя обществен протест срещу енергийните планове на турското правителство.

tv7

кажи НЕ!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: